Viete, prečo má dieťa plienkové vyrážky?

 

Plienkové vyrážky rastú na teplých a vlhkých miestach, najmä v plienke vášho dieťaťa. Pokožka vášho dieťaťa bude boľavá, červená a jemná, ak má plienkové vyrážky. To určite prináša vášmu dieťaťu veľa bolesti a dokonca aj zmenu jeho dispozície.

 

Symptómy

·ružové alebo červené škvrny na koži

·podráždená pokožka

·škvrny alebo pľuzgiere v oblasti plienky

 

Ak sa tieto príznaky vyskytnú, nechajte svoje dieťa liečiť lekárom

·svetločervené škvrny s otvorenými ranami

· sa zhorší po domácej liečbe

· krváca, svrbí alebo vyteká

·pálenie alebo bolesť pri močení alebo pohybe čriev

·sprevádzané horúčkou

 

Čo spôsobuje vyrážky plienky?

· Špinavé plienky. Plienkové vyrážky sú často spúšťané mokrými alebo zriedkavými plienkami.

·Trenie plienky. Keď sa vaše dieťa hýbe, plienka sa bude neustále dotýkať citlivej pokožky vášho dieťatka. V dôsledku toho spôsobuje podráždenie pokožky a spúšťa vyrážku.

· Baktérie alebo kvasinky. Oblasť pokrytá plienkou – zadoček, stehná a pohlavné orgány – je obzvlášť zraniteľná, pretože je teplá a vlhká, čo z nej robí dokonalú živnú pôdu pre baktérie a kvasinky. V dôsledku toho sa vyskytujú plienkové vyrážky, najmä pretrvávajúce vyrážky.

· Zmeny v stravovaní. Pravdepodobnosť vyrážky plienky sa zvyšuje, keď dieťa začne jesť tuhú stravu. Zmeny v stravovaní vášho dieťaťa môžu zvýšiť frekvenciu a zmeniť obsah stolice, čo môže viesť k plienkovej vyrážke. Stolica dojčeného dieťaťa sa môže meniť podľa toho, čo mama zje.

· Dráždivé látky. Prísady v nekvalitných plienkach, utierkach, výrobkoch do kúpeľa, pracích prostriedkoch, to všetko môžu byť potenciálne príčiny plienkovej vyrážky.

 

Liečba

·Plienku často vymieňajte. Nezabudnite, že zadoček vášho dieťatka nesmiete dlho vystavovať mokrým alebo špinavým plienkám.

·Používajte mäkké a priedušné plienky. Odporúča sa používať plienky s ultra mäkkou vrchnou a zadnou vrstvou, ako aj priedušnejším povrchom a vložkou. Mäkká vrchná a zadná vrstva chráni citlivú pokožku vášho dieťaťa a znižuje poškodenie spôsobené trením. Vynikajúca priedušnosť zaistí cirkuláciu vzduchu v zadočku vášho dieťatka a tým zníži riziko zaparenín.

·Udržiavajte zadoček dieťaťa čistý a suchý. Pri každej výmene plienky opláchnite zadoček bábätka teplou vodou. Zvážte použitie bariérovej masti po opláchnutí zadočka dieťaťa, aby ste predišli podráždeniu pokožky.

·Trochu povoľte plienku. Tesné plienky zabraňujú prúdeniu vzduchu dnu, čo vytvára vlhké a teplé prostredie.

· Vyhýbajte sa dráždidlám. Používajte detské obrúsky a priedušné plienky, ktoré neobsahujú alkohol, vôňu ani iné škodlivé chemikálie.